Tweede wolf officieel gevestigd in Nederland

Foto van het eerste wolvenpaar op de Veluwe in mei 2019.

Wolvin GW960f bevond zich eind april zes maanden in Nederland. Lang genoeg om haar als tweede Nederlandse wolf te benoemen. Vier andere wolven doorkruisten de afgelopen maanden ons land.

Wolvenpoep
Wageningen Environmental Research onderzocht de afgelopen maanden wolvenpoep om daaruit een DNA-analyse te kunnen doen welke wolven er in Nederland zijn. Keutels die mogelijk van een wolf zijn, zijn makkelijk te herkennen. Ze zijn meestal ruim 25 centimeter lang, 3 centimeter dik en er zit veel haar en botresten in. Onze boswachters en vrijwilligers van het Wolvenmeldpunt verzamelen de poep. Uit DNA-analyse bleek dat twee wolven zich inmiddels permanent (langer dan zes maanden) hebben gevestigd in Nederland en dat vier andere wolven ons land de afgelopen maanden hebben doorkruist.

Locatie
Wolvin GW960f, de tweede Nederlandse wolf, bevond zich de afgelopen zes maanden op de Midden-Veluwe. De eerste wolf van Nederland, wolvin GW998f, heeft zich gevestigd op de Noord-Veluwe. Eind januari liet ook de mannelijke wolf GW893m zich voor het eerst waarnemen in hetzelfde gebied. Onderzoek laat zien dat in de periode daarna, het mannetje nog minstens acht keer in het territorium van het vrouwtje is geweest. Dit doet sterk vermoeden dat ze een paar vormen. Formeel is daar pas sprake van als ook het mannetje een half jaar aanwezig is in hetzelfde gebied, maar het is niet uitgesloten dat er inmiddels paring heeft plaatsgevonden. De komende maanden zal moeten blijken of er pups geboren zijn. Recent werd er een foto gemaakt van het stel.

Natuurmonumenten vindt de wolf een verrijking voor onze natuur. Lees hier waarom.