Stadsherstel Amsterdam: horecafunctie Haarlemmerpoort vanaf zomer 2020

Het heeft een tijdje geduurd, maar een paar weken geleden is het huurcontract voor het opzetten van horeca in de iconische Haarlemmerpoort officieel getekend door de twee horecaondernemers Manook Zorab en Onno Diepenbach. De heren hebben er hard voor geknokt, zij zijn blijven geloven in hun droom op deze locatie en willen een plek creëren waar buurtbewoners meer dan welkom zijn. Hoe die plek eruit gaat zien?

“In elk geval moet het een buurfunctie krijgen en een zaak zijn die langere tijd stand houdt,” aldus Onno die direct zijn laptop erbij pakt om het allemaal te illustreren. Ondertussen vertelt compagnon Manook dat de keuken van deze horecaonderneming zich concentreert op de landen rond de Grote Oceaan. “Denk aan verse Aziatische gerechten, maar ook Zuid-Amerikaanse invloeden. Met op de entresol een cocktailbar – waar je ook gerust een biertje mag drinken hoor - met banken en mooie lampen. In de ronding, hier aan de stadskant richting de Willemsbrug waar het verkeer je voorbij schiet, hebben we een bar ingetekend. De bar loopt dus mee met de ronding van het gebouw. Je kunt hier lekker hoog zitten en naar buiten kijken door de hoge ramen”. Op dit moment schijnt een lekker februarizonnetje door de kale en gestripte ruimte binnen. Het is niet niks om twee keer 270m2 mooi te vullen, een logistieke uitdaging vanwege de verschillende etages. Er is nog veel te doen, maar Onno en Manook zijn het met elkaar eens dat dit een spannende en oh zo leuke fase is.

In de noordelijke vleugel, gezien vanaf het Haarlemmerplein met aan je rechterhand het spoor, komt het 'restaurant' alhoewel de ondernemers dit een verouderde term vinden. Het horecalandschap verandert in een razend tempo en ze willen niet te veel in hokjes denken. In de zuidelijke vleugel (Marnixstraat kant) komt de nadruk te liggen op drankjes en kleinere gerechtjes. Dus voor ieder wat wils.

Horecaondernemers met een voorliefde voor monumenten
Onno laat alvast iets zien op zijn laptop en vertelt hoe belangrijk zij het vinden dat het karakter, de ziel van het gebouw voelbaar blijft. Er is bewust gekozen voor de naam Haarlemmerpoort. Iedere Amsterdammer kent het gebouw immers en deze naam past ook bij de zaak. Jaren geleden zeiden zij al tegen elkaar dat als zij de Haarlemmerpoort konden krijgen met een horecabestemming, dat ze er dan voluit voor zouden gaan. “Als wij het niet doen, doen anderen het; daarom hebben we er keihard voor geknokt”. Manook vertelt het in de nu nog lege ruimte waar hij straks gaat zorgen voor de juiste inrichting. Voorheen heeft hij vintagewinkels gehad en in zijn loods verzamelt hij alvast mooie spullen die passen in een monumentaal pand. Soms zal het vintage zijn en soms speciaal ontworpen meubels en lampen voor de Haarlemmerpoort.

Informatie: www.stadsherstel.nl