SEM-musicus Lucie Horsch wint de Nederlandse Muziekprijs! Beste SEM-vrienden, Blokfluitist Lucie Horsch (20) ontving dit weekend de Nederlandse Muziekprijs uit handen van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Nederl

FotoSt.eigenmuziekinstr..jpg

Blokfluitist Lucie Horsch (20) ontving dit weekend de Nederlandse Muziekprijs uit handen van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend. SEM feliciteert haar met deze bijzondere prestatie!

Lucie begon op 11-jarige leeftijd haar studie blokfluit aan het Conservatorium van Amsterdam bij Walter van Hauwe. Ze is ook een getalenteerde pianiste en studeert piano bij Jan Wijn. Lucie Horsch heeft samengewerkt met orkesten als het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, het Los Angeles Chamber Orchestra, het Manitoba Chamber Orchestra en de Hongkong Philharmonic Orchestra. Ook heeft zij concerttournees gemaakt met ensembles als de Academy of Ancient Music, the B’Rock Orchestra en Ensemble Ludwig. 

Op 13-jarige leeftijd werd Lucie Horsch verkozen tot ‘Beste jonge musicus van Nederland’ (2013), hierna vertegenwoordigde zij Nederland tijdens de finale van Eurovision Young Musician in Keulen (2014). Twee jaar later ontving zij de ‘Concertgebouw Young Talent Award’ (2016). Lucie Horsch kreeg al op 16-jarige leeftijd een exclusief platencontract bij het label Decca Classics in Londen en ontving voor haar debuutalbum met werken van Vivaldi een 'Edison Klassiek’ prijs. Haar tweede album ‘Baroque Journey’ werd bekroond met de prestigieuze 'Opus Klassik Award'.

De Commissie Nederlandse Muziekprijs schrijft in haar rapport: ... "Bij Lucie Horsch ziet men een zeldzame eenheid tussen musicus en instrument. In haar handen is de blokfluit niet louter een muziekinstrument, maar een verlengstuk van haar persoonlijkheid. Met speelse lichtheid en groot speelplezier communiceert zij overtuigend met haar publiek. Lucie Horsch is een musicus met een klein instrument, een grote ambitie en een inspirerende en brede blik."  

Begin dit jaar ontving Lucie van SEM een bijdrage voor de aanschaf van een set blokfluiten. Verschillende SEM musici hebben de afgelopen jaren de Nederlandse Muziekprijs mogen ontvangen, zoals Dominique Vleeshouwers (percussie), Rob van der Laar (hoorn) en Remy van Kesteren (harp). 

De prijsuitreiking vond plaats zonder publiek in Muziekgebouw aan ’t IJ. Het Holland Festival en Radio 4 zenden via hun websites een registratie uit van de prijsuitreiking op 14 juni.