Première Scapino Ballet in Kunsthal expositie Calder Now

Scapino-

Scapino Ballet Rotterdam danst op 19 en 20 maart middenin de expositie Calder Now in de Kunsthal. Choreograaf Justin de Jager maakte speciaal hiervoor het dansstuk Intertwine. Bezoekers van de Kunsthal kunnen op 19 maart ook de filmpremière en Artstalk zien. Dit programma is tevens live te volgen via het online platform van Scapino, Scapino Streamt.

De choreografie Intertwine is een verrassende ontmoeting tussen de dans van Justin de Jager en de kunst van Alexander Calder. De een is een jonge choreograaf, pionier in de uit de breakdance afkomstige dansvorm ‘threading’. De ander was een baanbrekend kunstenaar en pionier in bewegende kunst. In Intertwine komen twee, op het eerste gezicht, verschillende kunstvormen op natuurlijke wijze bij elkaar.

Justin de Jager ziet in de mobiele draadsculpturen van Calder, die in verschillende vormen bewegen en nieuwe gezichtspunten creëren, een opvallende verwantschap met zijn eigen dansstijl. In Intertwine, tussen het werk van Calder, creëert hij zijn dans in een continue flow, zoekend nieuwe vormen. Hij trakteert de kijker op een hypnotiserend kijkspel van gedetailleerde bewegingen die oneindig aan elkaar worden geregen.

Film
Samen met filmmaker Justin Bekker maakte Justin de Jager ook een speciale filmversie van Intertwine. De kijker wordt hierin meegenomen op een reis langs alle kunstwerken in de expositie.