Nieuw hoofd Collecties en Onderzoek Rijksmuseum van Oudheden

Dr. Lucas Petit (1973) is met ingang van deze week het nieuwe hoofd van de afdeling Collecties en Onderzoek en daarmee lid van het managementteam van het Rijksmuseum van Oudheden. De afgelopen tien jaar was Petit bij het museum conservator van de collectie oude Nabije Oosten. Petit is per 15 november de opvolger van prof. dr. Pieter ter Keurs, die per 1 september jl. is benoemd tot hoogleraar bij de master Museums, collections and society, en tot directeur van het Centre for Global Heritage, onderdeel van de Universiteit Leiden.

Vanuit zijn werk als conservator bezit Lucas Petit naast inhoudelijke kennis over het verleden, de nodige ervaring met de praktische kanten van collectiebeheer. Daarnaast beschikt hij over een groot (inter)nationaal netwerk o.a. door meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek op drie verschillende continenten. Petit vernieuwde de vaste presentaties van de collectie oude Nabije Oosten (2014) en was nauw betrokken bij onder andere de grote tentoonstellingsprojecten ‘Nineveh. Hoofdstad van een wereldrijk’ en ‘Petra. Wonder in de woestijn’. Hij leidde jaarlijks de archeologische opgraving van het museum te Tell Damiyah in Jordanië, in samenwerking met de Jordaanse Yarmouk Universiteit. Het opgravingsseizoen van dit afgelopen najaar was zijn laatste (zie www.rmo.nl).

Als Hoofd Collecties en Onderzoek wil Petit de rol van het museum in binnen- en buitenland nog verder verstevigen onder meer door het implementeren van actuele thema’s, het samenbrengen van wetenschappelijk onderzoek en publiek, en het vergroten van het innovatieve vermogen van het museum. Samen met het team, wil hij ook de zichtbaarheid van de eigen collecties vergroten.