Nederlandse Bachvereniging - seizoen 2020-2021

Logo Bachvereniging.JPG
Dit voorjaar viel er een deken van stilte over het culturele leven. Nu maakt ons ensemble zich op voor een nieuw seizoen, waarin veel anders is maar één ding blijft: de muziek.
Najaar 2020
In oktober start het concertseizoen met Bachs brouwerij: een vrolijk programma, waarin de wereldlijke kant van Bach aan bod komt. De concerten worden geënsceneerd door regisseur Thomas Höft. Shunske Sato, artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging: “We hebben ons laten inspireren door Bachs familiebijeenkomsten: daar werd er eerst een koraal gezongen, maar na een tijdje kwamen er ook vunzige liedjes voorbij. Het wordt een programma vol grapjes.” Na een kleine wijziging duurt ‘Bachs brouwerij’ nu een uur (zonder pauze) en spelen we het elke concertdag tweemaal.
In november zou de Bachvereniging Mozarts Requiem uitvoeren. Helaas is het aantal musici in dit project te groot om met verantwoorde afstand op de podia van de concertzalen te passen. In plaats daarvan hebben we gekozen voor Schütz’ Musikalische Exequien: een ontroerende dodenmis die prachtig in de Allerzielentraditie past. Een rijk bezet continuo begeleidt de zangers van ons ensemble.
Dit jaar sluiten we af met Bachs Weihnachts-Oratorium, geleid door Shunske Sato. In tegenstelling tot de eerder geprogrammeerde vier cantates, worden nu twee cantates per concert uitgevoerd. Houd onze website in de gaten voor het programma per concertzaal.
Voorjaar 2021
In het nieuwe jaar duiken we met Bach als basis in de ongelooflijke diversiteit van de ‘klassieke’ symfonie. In dit programma hoort u een symfonische reünie van de vier componisten Mozart, Bach, Vanhal en Dittersdorf, die ooit nog een strijkkwartet zouden hebben gevormd. Tijdens de passietijd klinkt uiteraard Bach, al blijft de precieze vorm en inhoud van de concerten (in verband met corona) nog ongewis. “Maar het hoort echt bij de Bachvereniging om altijd iets bijzonders te doen met de passie”, verzekert directeur Willemijn Mooij. “Traditie en vernieuwing gaan bij ons hand in hand.” Ook brengen we in maart de Brockes-Passion van Reinhard Keiser ten gehore, tijdens de ZaterdagMatinee in Het Concertgebouw Amsterdam.
In het voorjaar is er Bach ♥ Vivaldi, een programma over de sterke connectie tussen Bach en Vivaldi, waarin een bijzonder verhaal uitmondt in de prachtige cantate Ich hatte viel Bekümmernis, die wordt opgenomen voor het project All of Bach.
All of Bach
Met All of Bach, de online schatkamer van de Nederlandse Bachvereniging, kunnen muziekliefhebbers genieten van grootse concertregistraties, intieme huisconcerten en virtuoze solowerken. Alle werken van Bach die we uitvoeren, nemen we op in beeld en geluid en maken we via allofbach.com en YouTube gratis toegankelijk voor de hele wereld. Musici uit het ensemble lichten de werken toe en de composities worden rijk voorzien van achtergrond-informatie. Vele hoogtepunten staan inmiddels online, en we gaan door: ook in seizoen 2020-2021 nemen we weer een aantal prachtige werken uit het oeuvre van Bach op.
 
Overige projecten
En er gebeurt nog veel meer: op zaterdag 12 en zondag 13 september geven zes van onze instrumentalisten onder leiding van Shunske Sato een ochtend- en middagconcert op het Stallenplein in de tuinen van Paleis het Loo. In dit gevarieerde programma klinkt muziek van de familie Bach, aangevuld met repertoire van tijdgenoten Pachelbel en Rosenmüller.
Op 26 en 28 november spelen Lucie Horsch en de Bachvereniging hoogstandjes uit drie barokke hotspots: Rome, Venetië en Napels. Bekende namen naast ontdekkingen en alle genres door elkaar: het wordt een feest van virtuositeit. Het programma wordt op 20 en 21 februari nogmaals gespeeld.
En ook in seizoen 2020-2021 willen we in aanloop naar Pasen gestalte geven aan onze jaarlijkse Lamentatietraditie: een intiem ochtendconcert in de Goede Week.
Educatie & talent
Met het Young Bach Fellowship biedt de Bachvereniging een podium aan jonge musici die zich verder willen ontwikkelen in de barokmuziek. De Fellows worden intensief begeleid door de orkestleden en zangers van ons ensemble. Daarnaast adviseren onze medewerkers hen op het gebied van marketing, communicatie en zakelijke professionaliteit. Door de coronacrisis moeten ook de Fellows veel concerten missen. We werken er hard aan voor hen een alternatief programma te maken, dat u kunt vinden op onze website.
Graag tot ziens!
Onze musici zijn hard getroffen door de coronacrisis. De oproep aan onze omvangrijke trouwe cirkel van particuliere donateurs en fans, met de vraag de musici te steunen, werd massaal beantwoord. Zo hebben wij hen compensatie kunnen betalen voor de gemiste concerten. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is geweest. Het toont hoe waardevol muziek is voor mensen. Als ensemble leveren wij - met onze muziek - graag een bijdrage aan iets dat zo’n wezenlijke waarde vertegenwoordigt. In het nieuwe seizoen gaan wij daar met onverminderde inzet mee door! Graag tot ziens bij onze concerten.
Bekijk alle projecten van de Nederlandse Bachvereniging op bachvereniging.nl.
 
Nederlandse Bachvereniging
Tijd voor Bach
Opgericht in 1921 om Bachs Matthäus-Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden, is de Nederlandse Bachvereniging in de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een toonaangevend vocaal-instrumentaal ensemble van (inter)nationale betekenis. Wij zijn spelers, zangers en (door)gevers van het werk van Bach en zijn tijd- en geestgenoten. Onze musici spelen op authentieke instrumenten en worden gedreven door nieuwsgierigheid en speelplezier. Met innovatieve programmakeuzes en gedegen onderzoek werpt artistiek leider Shunske Sato (1984) telkens weer nieuw licht op het werk van Bach en zijn tijd- en geestgenoten, met oog voor de omgeving en omstandigheden waarin de muziek is ontstaan.
Alles van Bach voor iedereen: dat is onze missie. Jaarlijks verzorgen wij ruim zestig concerten in binnen- en buitenland. Daarnaast kan iedere muziekliefhebber (gratis) genieten van All of Bach: grootse concertregistraties, intieme huisconcerten en virtuoze solowerken nemen we op in beeld en geluid en zijn via YouTube gratis toegankelijk voor de hele wereld.
Het is ontzagwekkend hoe Bach door al die tijdperken heen zo relevant is gebleven. We kunnen altijd bij hem terecht voor inspiratie, ontroering, troost en bezinning. Bachs muziek is voor alle generaties een constante factor in een hectische wereld. Zo was, is en blijft er tijd voor Bach.
bachvereniging.nl
youtube.com/bach