Muziekfestival Via Musica in augustus

Pianola mei21

Vanaf 11 juni zal het museum eindelijk weer geopend zijn. Wel is het nog steeds nodig 1,5 m. afstand te bewaren. Dit is met name voor het organiseren van de museumconcerten een probleem, omdat we dan maar ca. 15 bezoekers kunnen toelaten. Toch hebben we al een paar evenementen in de maand juni en juli gepland (onder voorbehoud). Zie daarvoor de bijgaande concertagenda.

Muziekfestival Via Musica in augustus

Tijdens de gedwongen sluiting van het museum hebben toch niet stilgezeten en onder andere allerlei restauratieprojecten ter hand kunnen nemen. Zoals bijvoorbeeld de restauratie van twee 88-toons voorzetapparaten. Dat was nodig, omdat we een uitnodiging hebben ontvangen om tijdens het festival Via Musica in Lelystad een uitvoering te verzorgen van de Sacre du Printemps van Strawinsky met de door hemzelf speciaal voor de pianola (in dit geval de Pleyela) gemaakte bewerking van dit beroemde orkestwerk. Deze werden rond 1922 (circa tien jaar na de premiere) uitgebracht door Pleyel in Parijs op 9 rollen. Om een uitvoering zonder onderbrekingen te kunnen geven, zullen we gebruik gaan maken van twee voorzetapparaten (voor twee vleugels). Het festival zal plaatsvinden op diverse locaties in de provincie Flevoland in juli en augustus. Het concert met de voorzetapparaten is gepland op vrijdag 6 augustus ’s avonds in het Agora Theater in Lelystad. https://festivalviamusica.nl/vrijdag-6-augustus/

Aanwinsten

Het museum krijgt nog steeds van allerlei kanten aanbiedingen voor de toch al zeer uitgebreide museumcollectie.Vanwege het ruimtegebrek moeten we heel selectief blijven, maar soms gaat het om zo bijzondere instrumenten, dat we daar toch plaats voor moeten zien in te ruimen. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een Soloelle piano als schenking voor het museum opgehaald. Dit Amerikaanse instrument is voorzien van een uniek systeem voor de nuancering, en daarvoor zijn ook speciale “Soloelle” rollen nodig. Van dit type instrument blijken wereldwijd nog maar een handjevol bekend te zijn: twee in de VS, één in Australië en het exemplaar dat nu deel uitmaakt van onze collectie! Het werk in het museumdepot vordert gestaag en binnenkort hopen we alle rollenkasten geinstalleerd te hebben en de muziekrollen allemaal op orde te hebben. Tegelijkertijd wordt het bestand van de muziekrollen in de computer bijgewerkt, zodat elke titel gemakkelijk terug te vinden is. Daarna zullen we de ordening van de omvangrijke bibliotheek en het documentatiearchief ter hand kunnen nemen. Dit zal ook nog vele maanden werk kosten, omdat we daar zeer lange tijd geen ruimte meer voor hadden en alles noodgedwongen in (honderden) verhuisdozen was opgeslagen.

Onze concertagenda voor juni en juli

De concerten vinden plaats in onze muzieksalon, waar op dit moment slechts plaats is voor 15 bezoekers! Informatie over precieze aanvangstijden, toegangsprijzen en reserveren vindt u z.s.m. op onze website: www.pianola.nl

Zondag 26 juni (In de namiddag): Blue Sands (Esther Van Hees/Reindert Kragt)

Stem en bas: een spannende, intieme combinatie. De schoonheid van dit jazz/pop duo ligt in diens eenvoud. Blue Sands bewijst dat je met een stem en een bas een sterke basis kunt creëren voor een lied waarbij het verhaal alle aandacht krijgt. Hun karakteristieke sound laat ruimte voor stilte. Belgische zangeres Esther van Hees en Nederlandse bassist Reindert Kragt spelen sinds 2013 samen in verschillende bezettingen. In maart 2020 ontstond het duo Blue Sands en in oktober 2020 kwam hun ep ' Flowers made of clay' uit. Hun sound werd in recensies reeds omschreven als: eigenaardig, filmisch, dromerig, droevig en eigenzinnig. Ter voorbereiding van hun eerste volledige album spelen ze een reeks concerten waarbij ze hun nieuwe materiaal laten horen en tijdens elk concert 1 nieuwe schets zullen laten horen. Ook zullen er eigen arrangementen langskomen van de muziek die hun inspireert. Hun inspiratie? Disney songs, 90's grunge, jazz standards, klassieke muziek en nog veel meer.

Zondag 4 juli (in de namiddag): Songs from the garden door Wander: vocalisten Babs van Bree, Renée Steenvoorden en Robbert Suilen (tevens gitarist)

Keuzes maken we iedere dag, hier ga je links, daar ga je rechts. Maar wanneer ben je voor het laatst van de bekende weg afgestapt? Wander wilt samen met de luisteraar verdwalen in melodieën, improvisatie en verhalen. In hun programma “Songs from the garden” mixen zij pop, folk en jazz; meerstemmigheid bewapend met elektrische gitaar. met eigen composities en arrangementen nemen zij de luisteraar weg van de roerige steden, de verstillende natuur in, mee op een reis door de tijd.

Geef het Pianola Museum de ruimte

Wij hopen spoedig in overleg te kunnen treden met de gemeente Amsterdam over de verbetering van het toekomstperspectief van het Pianola Museum. Het is meer dan ooit belangrijk, dat we het uitbreidingsplan van het museum in gang zullen kunnen gaan zetten. De bovenverdiepingen van het oude politiebureau bieden nog steeds een geweldige mogelijkheid de presentatie van het museum en zijn collectie op een veel hoger plan te brengen. Daarmee zullen wij eindelijk het museum echt goed op de kaart kunnen zetten en een goede toekomst voor de unieke collectie van het museum kunnen waarborgen. Via onze website kunnen belangstellenden het plan (versie Plan F+) inzien: https://www.pianola.nl/Pianola_Museum/ANBI_informatie.html.