Kinderfonds MAMAS stimuleert moestuinen om humanitaire ramp Zuid-Afrika te bestrijden

Kinderfonds mama's

LAREN – In Zuid-Afrika loopt het aantal besmettingen met het coronavirus nu razendsnel op; inmiddels zijn er 196.750 geïnfecteerden geregistreerd en meer dan 3.200 doden te betreuren. Het openbare leven in Zuid-Afrika is nog altijd ontwricht door de gedeeltelijke lockdown. De lokale moestuinen van kinderfonds MAMAS blijken van groot belang, nu er een humanitaire ramp in Zuid-Afrika dreigt.

Om de meest kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika te ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus heeft Kinderfonds MAMAS een week na de lockdown het MAMAS Noodfonds opgericht. Daar waar de overheid worstelt met het uitdelen van voedselpakketten wegens het ontbreken van een goede infrastructuur, kunnen de lokaal goed georganiseerde MAMAS dit wel. Dankzij de steun uit dit Noodfonds delen zij wekelijks tienduizenden voedselpakketten en zeep uit. Daarnaast geven de MAMAS voorlichting over het voorkomen van besmetting met het coronavirus. En dat doen ze nog steeds, ze blijven in de frontlinie werken.

Duurzame oplossing
Joep Verboeket, directeur Kinderfonds MAMAS: “We moeten alles op alles zetten om de kinderen te behoeden voor ondervoeding en erger. Voedselpakketten zijn nu nodig maar zijn geen duurzame oplossing. Tijdens de coronacrisis bleek hoe essentieel de lokale moestuinen van de MAMAS zijn. De impact van de moestuin gaat verder dan dagelijkse gezonde voeding. De MAMAS merken dat de moestuinen ook bijdragen aan onderlinge verbondenheid, inkomensverbetering en herstelt daarmee het gevoel van onafhankelijkheid en waardigheid. De MAMAS bewerken inmiddels meer dan 100.000 m2 aan moestuinen waarmee duizenden monden worden gevoed. ”

Kinderfonds MAMAS, een Nederlandse organisatie die 20 jaar geleden op verzoek van Nelson Mandela is opgericht, steunt 33 grassroots organisaties in Zuid-Afrika. De 2.000 MAMAS weten zelf het beste wat er lokaal nodig is. Zo worden de gemeenschapsmoestuinen nu ook naar de gezinnen thuisgebracht. Zaailingen en zaadjes worden naar de huishoudens gebracht, zodat ze thuis hun eigen groenten waaronder spinazie, kool, tomaten en courgettes kunnen verbouwen.

Verboeket vertelt: “Gelukkig heeft de overheid het werk van de MAMAS als ‘essentieel’ bestempeld. De MAMAS mogen ook tijdens de lockdown de gemeenschap in voor hun werk. Zo kunnen zij de allerarmsten blijven helpen.”

Investeren in moestuinen
Daarom heeft Kinderfonds MAMAS besloten om extra te investeren in de moestuinen. Zo worden workshops en trainingen georganiseerd, wordt het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven bij de moestuinen betrokken en wisselen de tuinders veel specifieke kennis uit via Zoom-sessies en Whats app-groepen. Door de extra investering zijn de afgelopen weken tal van irrigatiesystemen aangelegd en 4 nieuwe moestuinen. Ook zijn zaden, plantjes en materiaal aangeschaft.

Verboeket: “Mandela wilde de kinderen uit de gevangenis van armoede halen. De moestuinen blijken een belangrijk onderdeel te zijn in het verwezenlijken van Mandela’s droom.”