Expositie over Jacob de Wit in onze Amstelkerk

Jacob-De-Wit-potret-

acob de Wit behoorde tot de best betaalde plafond- en historieschilders van de 18e eeuw. Een kunstenaar wiens werk al bij leven werd vervalst. Wiens naam zelfs uitgroeide tot merknaam waardoor zijn schilderingen in grijs als ‘Witjes’ bekend staan. Maar naast deze bedrieglijk echt lijkende marmerschilderingen, is het oeuvre van de kunstenaar meer dan dat.

Stichting Jacob de Wit organiseert daarom van 29 maart t/m 30 april 2022 de expositie Jacob de Wit, Op zoek naar een vergeten meester-schilder in de Amstelkerk in Amsterdam. Een expositie waarin de bezoeker kennismaakt met het leven en wijdverspreide werk van deze illusionist van de Lage Landen.

Verschillende wandelroutes leiden vervolgens langs plekken in Amsterdam waar zijn werk nog altijd te zien is.

Populair bij vele opdrachtgevers
Jacob de Wit (1695-1754) schilderde voor stads- en kerkbesturen maar ook voor de koopmansadel in de Hollandse steden. Zijn opdrachtgevers kwamen van Antwerpen tot Lissabon en van Londen tot Kassel. Hij schilderde voor hen vele zaal-, deur-, schoorsteen- en plafondstukken voor hun grachtenhuizen, raadhuizen, kerken, buitenplaatsen, kastelen en paleizen, in binnen- en buitenland. In Amsterdam alleen maakte hij voor zestig grachtenhuizen verschillende schilderijensembles. Dankzij zijn uitzonderlijke kwaliteit bleef Jacobs werk tot ver na zijn dood populair.
Hij werd tijdens zijn leven al vervalst en zijn tekeningen en schilderijen werden voor hoge prijzen verkocht. Jacob had zelf een grote kunstcollectie opgebouwd van 174 schilderijen, 900 tekeningen van Italiaanse en Hollandse meesters en zijn favoriete eigen werk. Na zijn dood in 1754 werd de kunstcollectie, inclusief zo’n 4.000 van zijn eigen tekeningen, geveild. Kunstverzamelaars en kunstenaars kochten de tekeningen en schilderijen, als verzamelitem, ter inspiratie of als voorbeeld om te kopiëren.

Zijn oeuvre over de wereld verspreid
In de negentiende en twintigste eeuw zijn vele oorspronkelijke interieurs van kerken, grachtenhuizen, buitenplaatsen, met werken van Jacob ontmanteld en via de kunsthandel verkocht. De kopers; kunstverzamelaars, rijke industriëlen en adellijke families in Nederland, Europa en Amerika, hebben zijn werken in hun (buiten)huizen herplaatst.
National Gallery of Art In Washington D.C. Jacob’s werken teruggevonden. In Nederland zijn in 47 musea, particuliere collecties en monumenten, van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag tot aan de kathedraal van Roermond nog steeds de werken van Jacob te bewonderen. Een groot deel van zijn werk in particuliere collecties en huizen wacht nog op herontdekking.
Stichting Jacob de Wit startte in 2016 de zoektocht naar zijn grote oeuvre van ruim 6.000 werken die wereldwijd verspreid zijn geraakt in vele panden, woonhuizen, particuliere verzamelingen en in museumcollecties. Tot nu toen zijn al in 69 buitenlandse musea, van het Louvre in Parijs tot aan de National Gallery of Art In Washington D.C. Jacob’s werken teruggevonden. In Nederland zijn in 47 musea, particuliere collecties en monumenten, van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag tot aan de kathedraal van Roermond nog steeds de werken van Jacob te bewonderen. Een groot deel van zijn werk in particuliere collecties en huizen wacht nog op herontdekking.

Presentatie
Op verschillende panelen in de Amstelkerk maakt de bezoeker kennis met Jacob de Wit en zijn werk. Wie waren zijn opdrachtgevers, wat typeert zijn werk en waar kun je zijn werk nu nog zien?
De presentatie Jacob de Wit, op zoek naar een vergeten meester-schilder worden georganiseerd door Stichting Jacob de Wit. Initiatiefnemer kunst- en architectuur historicus

Henk Atze Dijkstra: ‘Ik raakte gefascineerd door een schilderij van Jacob de Wit in mijn werkkamer, in een Amsterdams grachtenpand. Hoe is het mogelijk dat je als beroemdste en best betaalde meester-schilder uit de 18de eeuw nu totaal vergeten lijkt te zijn? Er is in Amsterdam zelfs geen straat, plein of brug naar deze ooit beroemde Jordanees vernoemd. Na vijf jaar is deze fascinatie uitgegroeid tot een wereldwijde zoektocht naar het werk van Jacob de Wit en samenwerkingen met meer dan vijf Nederlandse musea en nu dus een eerste expositie. We hebben al 150 opdrachtgevers achterhaalt en veel verloren gewaand werk teruggevonden. Ik vind het geweldig om te zien hoe wij, geholpen door zijn eigen aantekeningen op zijn schetsen, Jacob bij een groot publiek opnieuw onder de aandacht brengen’.

Te zien in onze Amstelkerk
De presentatie is te zien van 29 maart t/m 30 april in de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam, geopend van maandag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur. Extra weekendopenstelling op zaterdag 9 april en zaterdag 30 april van 12 tot 17 uur.

Toegang is gratis