Amsterdam Sinfonietta & Thomas Oliemans spelen Franse chansons en Franse klassieken in Formidable!

Formidable

Van 25 november tot 8 december touren Amsterdam Sinfonietta en Thomas Oliemans door Nederland met Formidable! De gevierde operzanger keert in dit programma met Amsterdam Sinfonietta terug naar een van zijn eerste liefdes: het Franse chanson. Bekende en onbekende chansons van Jacques Brel tot Charles Aznavour en van Charles Trenet tot Barbara, en klassieke werken voor strijkers van Franck, Debussy en Fauré, laten de onmiskenbaar Franse klank door de eeuwen heen horen.

Franse chansons zijn bariton Thomas Oliemans met de paplepel ingegoten. Onder andere via een krakerige autoradio of een cassettebandje veel te lang zittend op de achterbank onderweg naar Vendée of Dordogne. Hij begon ze zelf op gehoor op de piano na te spelen en puur fonetisch na te zingen. Jaren later is Oliemans het chanson niet uit het oog verloren: "Bij vrijwel elke ontwikkeling die ik muzikaal doormaakte bleek het chanson te zijn meegegroeid".

Amsterdam Sinfonietta en Thomas Oliemans hebben al gedurende lange tijd een sterke band. De afgelopen jaren is Oliemans bij het orkest te gast geweest met klassiek repertoire. Totdat hij op een avond achter de piano Que reste-t-il de nos amours van Charles Trenet zong. Op dat moment werd het idee geboren om met elkaar een project op te zetten rond het Franse lied.

Album Naast de gezamenlijke tournee brachten Amsterdam Sinfonietta & Thomas Oliemans 29 oktober het album Formidable! uit, een prachtige verzameling Franse chansons en klassieken die ook de revue passeren tijdens de concerten.

De pers over Formidable!

"Bariton Thomas Oliemans zingt chansons als ware hij Aznavour zelf" - de Volkskrant ****

"Sinfonietta's instrumentale overdenkingen in Franck, Debussy en Fauré tonen hoe diep de werelden van klassiek en chanson verwant zijn" - NRC •••••

Programma

Amsterdam Sinfonietta

Candida Thompson leiding & viool
Thomas Oliemans zang & piano
Bert van den Brink accordeon & piano
Ruben Drenth trompet & flügelhorn
Jens Meijer drums

Franse chansons en Franse klassieken

Concertdata
Do 25 nov, 20:15u - TivoliVredenburg, Utrecht
Zo 28 nov, 14:30u - Wilminktheater, Enschede
Di 30 nov, 20:15u - Rotterdam, De Doelen
Wo 1 dec, 20:00u - Musis, Arnhem
Do 2 dec, 20:15u - Stadsgehoorzaal, Leiden
Za 4 dec, 18:30u & 21:00u - Muziekgebouw, Amsterdam
Wo 8 dec, 20:30u - Concertzaal, Tilburg