Amsterdam Sinfonietta en Orkater spelen Kreutzer vs. Kreutzer

Van 10 tot 20 november brengen Amsterdam Sinfonietta en Orkater de voorstelling Kreutzer vs. Kreutzer op de planken. In een regie van Leopold Witte en met een vertaling van Gijs Scholten van Aschat vertellen acteurs Anniek Pheifer en Stefan Rokebrand het verhaal uit Tolstojs duistere novelle ‘De Kreutzersonate’. Muziek en theater volgen elkaar vloeiend op in deze voorstelling over liefde, overspel en de zeggingskracht van muziek. Kan muziek aanzetten tot overspel?

In Tolstojs verhaal steekt een door jaloezie verteerde man zijn vrouw dood vanwege een vermeend overspel, dat ontstaan is door het samen spelen van Beethovens Kreutzersonate. Anniek Pheifer (het Nationale Theater, Mocro Maffia, Het Leven is Verrukkulluk) en Stefan Rokebrand (Celblok H, Soldaat van Oranje, Chez Brood) spelen de getalenteerde amateurpianiste en de professionele violist en tegenspeler. Maar wat is er daadwerkelijk gebeurd, en was er eigenlijk wel sprake van overspel?

Witte kijkt er naar uit om de regie op zich te nemen: ‘Het geeft mij de kans er een mix van te maken van musiceren en acteren. Het lijkt me prachtig de strijkers tijdens de dialogen al kleine motieven te laten spelen, als een soort van filmmuziek.’ Een interview met Witte over voorstelling is hier te lezen.

De muzikale ruggengraat van de voorstelling zijn de ‘Kreutzersonates’ van Beethoven en Janáček, gespeeld door Amsterdam Sinfonietta. Beethovens werk was inspiratie voor Tolstojs verhaal, wat Janáček op zijn beurt scène voor scène verklankte.

Bekijk de trailer van de voorstelling hier.

Speellijst Kreutzer vs. Kreutzer

Zo 10 nov – Muziekcentrum, Enschede – 14.30 uur

Di 12 nov – TivoliVredenburg, Utrecht – 20.00 uur

Wo 13 nov – Muziekgebouw, Amsterdam – 20.15 uur

Do 14 nov – Stadsgehoorzaal, Leiden – 20.15 uur

Vr 15 nov – Muziekgebouw, Amsterdam – 20.15 uur

Za 16 nov – Nieuwe Kerk, Den Haag – 20.15 uur

Wo 20 nov – Concertzaal, Tilburg – 20.30 uur

regie Leopold Witte  scenario Laura Wade  vertaling Gijs Scholten van Aschat  spel Anniek Pheifer, Stefan Rokebrand  muziek Amsterdam Sinfonietta  leiding en viool Antje Weithaas

Beethoven Vioolsonate nr. 9 ‘Kreutzer’

Janáček Strijkkwartet nr. 1 ‘Kreutzersonate’

(Versies voor (viool en) strijkorkest, arr. R. Tognetti)

www.sinfonietta.nl | www.orkater.nl